català l castellano l contacte l situació 

 

consultes online

Accedeix el nostre formulari online de consultes...

+ info

 
 
 
Actua Espai de Salut és un centre sanitari privat d'assessorament psicològic, logopèdic, psicopedagògic o del desenvolupament situat a Roses.
 
 
   
   
  Inici Teràpia gestalt
 

 

TERÀPIA GESTALT

Quant a un mateix:

Des del meu punt de vista, la teràpia Gestalt és el despertar de la consciència. És conèixer-me a mi mateix; conèixer la passió que em domina, la forma com estimo, saber què busco jo en una relació de parella, saber què m’està passant en cada situació. En la relació de parella és saber què del que és meu estic fent responsable a l’altre. El procés gestàltic requereix reduir la velocitat de creuer de la nostra vida i donar-nos l’oportunitat i l’espai per mirar dins nostre. Sovint utilitzem l’acció per escapar d’aquesta realitat. Moltes activitats, agendes atapeïdes, vides estressades, etc., ens asseguren de no contactar amb allò que evitem. Malgrat tot, hi ha fissures i esquerdes. El cos ens avisa constantment o, senzillament, no ens sentim plens. Hi ha un sentiment de buidor, de falta d’acompliment o plenitud.  Hi ha la sensació que, malgrat tot, no som feliços. Però, per què s’evita contactar amb un mateix? Sovint perquè hi ha dolor, perquè hi ha escenes doloroses al llarg de la vida que es van tancar malament. Hi ha ferides mal curades. La por, de vegades paralitza. Per curar bé una ferida primer cal tornar-la a obrir i després netejar-la. Aquest és el camí i cal una certa valentia i predisposició per seguir-lo. De vegades és per necessitat que hom comença; un accident greu, un trencament de parella, una crisi personal, un dol, etc. Són moments de la vida en què hom necessita un canvi de mirada, i la teràpia Gestalt pot ser de gran  utilitat fent un acompanyament personal.

Massa sovint ens oblidem de nosaltres mateixos. Oblidem el nostre cos, les nostres emocions, les nostres sensacions difuses i les nostres necessitats. La Gestalt treballa des d’una visió holística de la persona on es tenen en compte tots aquests plans. Ment i cos no es poden separar. Treballem per tal de reconèixer i escoltar totes aquestes parts.

Quant als altres:

Com han de satisfer els altres les meves necessitats, si ni tan sols moltes vegades ni jo mateix no sé el que realment necessito o el que realment m’està passant?

Hi ha massa coses que ens afecten a nosaltres directament i que pensem que són culpa dels altres. En les relacions de parella és molt corrent pensar que la causa de la nostra infelicitat és l’altre. El que està  en parella i té problemes de relació, sovint pensa que potser la culpa del que li passa la té l’altre amb les seves manies o el seu caràcter. Potser pensa que el pot canviar. O potser ocupa la ment pensant en que està amb la persona equivocada, que ha de seguir buscant fins que trobi a la persona ideal que li donarà allò que necessita per ser feliç. O que s’ha de resignar (resignar no és acceptar, en l’acceptació no hi ha ni queixa ni victimisme).

És fàcil posar fora nostre l’interruptor de la pròpia felicitat. I el problema no és que això ens torni dependents de l’altre, sinó que ens priva de responsabilitzar-nos d’allò que és nostre. És més còmode queixar-se i fer-se la víctima que no assumir la pròpia responsabilitat.

Les crisis.

Les crisis són una oportunitat de creixement. En les crisis, si hi ha consciència, hi ha quelcom de nou que neix. La situació de crisis ens permet qüestionar-nos, ens permet dubtar, ens treu de l’automàtic que tan i tan bé sempre ens ha funcionat i ens porta a una nova incòmoda escena.

En la crisi allò vell ja no serveix, el de sempre ja no és útil, quelcom ens ha desplaçat de la nostra zona de seguretat. Davant la incomoditat primer responem amb la negació. Intentem fer com sempre. Intentem seguir com abans..., però ja no és possible.

La situació esdevé difícil de sostenir perquè el vell ja no serveix, però el nou encara no ha arribat. A més, no sabem ni què és ni quan arribarà. Estem en fals, estem en la incertesa. I això no ens agrada.

La teràpia Gestalt acompanya aquests processos de crisi de forma que la persona pugui re-descobrir les seves possibilitats, i ajuda a suportar la incertesa i el dubte fins que la persona troba per ella mateixa la sortida.

El terapeuta gestàltic.

El terapeuta gestàltic acompanya a la persona a recuperar allò que ja sap, allò que ja té. Acompanya a la presa de consciència. La Gestalt creu que hi ha una regulació orgànica (organísmica) i que la persona té els recursos suficients per sortir-se’n. Sovint diem que el terapeuta gestàltic no “cura” ni tan sols “ajuda”, el terapeuta “acompanya” al pacient a traspassar uns senders que ell coneix. Acompanya al pacient a explorar i descobrir uns camins per on ell  ja ha passat. Senzillament, el terapeuta té més experiència a obrir i netejar ferides i a acompanyar en l’acceptació d’un mateix. El terapeuta acompanya al pacient a l’ara i aquí, a adonar-se  (awareness) del que li està passant. L’acompanya a responsabilitzar-se i reapropiar-se.

Els tres eixos de la Gestalt són: presència, consciència i responsabilitat. I això tant es pot aplicar al terapeuta com a la persona que acompanya.

Si per part de la persona que segueix la teràpia hi ha implicació en el procés, la conseqüència és una millora de l’autoestima personal, de les ganes de viure, la sensació de més plenitud, la reducció d’estrès i ansietat, i major comprensió i coneixement dels propis recursos personals. Menys tensions i lluites internes i per tant, més energia disponible. Lògicament la convivència amb els altres també es veurà millorada i la persona estarà de més bon humor perquè, generalment,  s’enfadarà i discutirà menys.

Lluís Colomer Artigas

Terapeuta Gestalt

www.lluiscolomer.com

 

 

consultes online

Accedeix el nostre formulari online de consultes...

+ info

recursos

Recursos online a Internet, jocs, test i molt mes...

+ info

situació

On ens pots trobar a Roses, estem el carrer Fleming...

+ info

contacta

Qualsevol dubte pots contactar-nos...

+ info

 
 
  Novetats Especialitats Informació  
 


 
 
  • Butlletí parlem-ne editat per el consell comarcal de l'alt Empordà, Article de Mireia Reyero Psicòloga de família de Actua Espai de Salut. Descarregar document PDF

Telèfon: 972 253348

Hores convingudes

 

Actua Espai de Salut (Nova adreça) Carrer Gran Via Pau Casals, 210 entresol C actua@espaidesalut.cat